Tanulmányi kiránduláson 
jártak iskolánk alkalmazottai

 

2014. március 27-én iskolánk valamennyi alkalmazottja tanulmányi úton vett részt Budapesten. Az őszi akkreditált továbbképzésen minden pedagógusunk megismerkedett a kooperatív oktatással, mely lehetővé teszi, hogy a gyerekek meglévő ismereteiket felhasználva közös megoldásokat dolgozzanak ki, fejleszti az együttműködési készséget; alakítja a vélemények különbözőségének tiszteletét. Biztosítja, hogy a csoporttagok eltérő nehézségű feladatrészek elkészítésével járuljanak hozzá a csoport közös munkájához. Nagy kihívásnak érezzük, ezért úgy gondoltuk, hogy a gyakorlatban is tapasztalni, látni kellene a megvalósulását.

Budapesten az 1993/94-es tanév óta a Gyermekek Háza tudatosan vállalja a sajátos nevelési igényű kisiskolások integrált nevelését. 20-24 fős gyereklétszám mellett, osztályonként 2-3 sajátos nevelési szükségletű kisiskolás tanul egészséges – sokszor kiemelkedően tehetséges – tanulókkal együtt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden osztályban láthattunk integrált tanulót, viszont nem a nálunk egyre gyakoribb olvasás-és írászavaros gyereket, hanem autistát, mozgássérültet, hallássérültet, Dawn-kóros gyermeket. Meglepően tapasztaltuk, milyen hatékonyan működik a csoportokban történő oktatás, mely a tanulók képességi szintjeihez is alkalmazkodik. A gyerekek 3 nehézségi szintű feladatlapokkal dolgozhattak, melyek közül maguk választották ki a nehézségi fokozatot. Ezt hívják differenciált oktatásnak. A tanítási órák 1,5 órás blokkokban zajlanak, köztük fél órás szünettel. A pedagógusok felkészülése nagyon időigényes az egyes tanítási órákra, hiszen 3 fajta feladatlapot kell előkészíteniük, a tanítási órák módszereit is fokozottabban kell előkészíteni az egyéni bánásmód miatt. A tantermek mindegyikében találhattunk fénymásolót, mely viszont nagymértékben megkönnyítette a pedagógusok munkáját.

A nyitott órák megtekintése után elbeszélgethettünk a pedagógusokkal valamint az intézmény vezetőjével is.

A délután folyamán történelmi városnézésen vettünk részt a budai várban idegenvezető kíséretében, hogy az esetleges osztálykirándulások alkalmával tanítóink még több érdekességgel szolgálhassanak a gyerekeknek.

Végezetül egy fergeteges vígjátékot tekinthettünk meg a Vidám Színpad előadásában, melyet Straub Dezső rendezett. A tanulmányi kirándulás nagyon jó hangulatban telt, az új módszerek és tapasztalatok megvitatása még a hazafelé úton is lekötött bennünket. Reméljük, sikerül majd alkalmaznunk is őket! 

 

IMG_4755_k P1110898_k IMG_4760_k IMG_4765_k IMG_4781_k P1110936_k