"Karesz végakarata" 
drogellenes előadás – 2014. III. 19.

 

Iskolánk minden tanévben legalább egy napot a drogellenes felvilágosításnak szentel. Az idei évben egy  olyan előadáson vehettünk részt, melyet a 2007/2008-as tanévben már láthattak a tanulók, viszont azóta néhány évfolyamnyi gyerek lecserélődött a felső tagozaton.

Március 19-én délután az egész felső tagozat átvonult a kultúrházba, hogy megnézzünk egy tanulságos filmet, meghallgassuk Karesz végakaratát. Mindannyian nagyon kíváncsiak voltunk, hiszen csak annyit tudtunk, hogy egy drogellenes előadáson veszünk részt.

Magyarországról érkezett az előadó, Gáspár Károly, akinek a fia, Karesz nagyon fiatalon halt meg drogtúladagolás következtében. Mindenfajta drogot kipróbált, az életet akarta egyre jobban élvezni, de otthon halt meg a saját ágyában tűvel a karjában.

            Az apuka bevezetésként mondott néhány mondatot, próbált bennünket felkészíteni, majd megtekintettünk egy dokumentumfilmet, melyet családi videókból készítettek az alkotók. A film végigkövette az életvidám és életerős fiatal srác útját a füves cigitől és alkoholtól a túladagolásig, mely 21 éves korában érte. A fiú az egyik felvételen megkérte szüleit, hogy ha tehetik, próbálják a fiatalokat felvilágosítani, milyen könnyen és milyen hamar el lehet jutni a fűtől a heroinig. Tehettünk volna fel kérdéseket, de teljesen lefagytunk.

Karesz apukája azóta járja az iskolákat, és próbálja felkészíteni a gyerekeket a veszélyekre. Még most is furdalja a lelkiismerete, hogy nem vette komolyan fia bulizását, nem hitték el, hogy idáig fajulhatnak a dolgok. Nekünk, diákoknak is megesett a szívünk rajta.

Este a szülők is megtekinthették az előadást, de sajnos nagyon kevesen jelentek meg. Másnap az iskolában megbeszéltük az előadást az osztályfőnökökkel, többen elmesélték, hogy este alig tudtak elaludni, mert egyre csak a fiú járt az eszükben.

Úgy gondoljuk, hogy az előadás felvilágosított mindenkit az élet durva dolgairól. Érdemes volt megnézni a filmet is, mert más szemmel nézünk így az életre és annak veszélyeire.

 

Szeder Noémi, Benedek M. Viktória, Sanka Kiara