Erdei iskola

Kunerád

 

 

Elérkezett a várva várt nap, és 2014. május 19-én  reggel 7.30-kor a 3. és a 4. osztály színe – java izgatottan várta, hogy felszállhasson a buszra, amely  Kunerádra indult, az erdei iskola színhelyére. Könnyes szemmel elbúcsúztunk szüleinktől, és 8.00 órakor elindult velünk és vezetőinkkel – Kosár Mónika igazgató nénivel, Paxián Piroska, Nagy Bugár Csilla és Bankó Martina tanító nénikkel, valamint Simonics Szilvia egészségügyi nővérkével a busz.

            Hétfői nap megálltunk a trencséni várnál, megcsodáltuk a Szerelem kútját. Délután érkeztünk meg Kunerádra, izgatottam foglaltuk el a szobánkat, később megismerkedtünk a környékkel.

Kedd délelőtt tanultunk, játszottunk a szabadban. Az ebéd után rövidebb túrára indultunk, uticélunk a kunerádi vadászkastély volt. Hosszú utunk egy patak mellett vezetett, s megcsodáltuk a növényeket is.

A szerdai nap volt talán a legfárasztóbb, de egy csodás tanulmányi túrán vettünk részt (Žibrid), ahol megcsodálhattuk az erdő fáit, a növényeket, megismerkedtünk a túrajelzésekkel, az erdő fontosságával. Követhettük az állatok lábnyomát. A legkitartóbbak, a legkíváncsibb tanulók felmerészkedtek egészen a Buzogányhoz is, ahová nagyon nehéz, meredek út vezetett. A késői ebéd után a fáradalmainkat a fantasztikus Aphrodité wellness fürdőben pihenhettük ki.

Csütörtök délután a Szlovák Betlehemet tekintettük meg. Tátott szájjal lestük azt a csodát, ami elénk tárult: a gyönyörűen kifaragott emberek mozogtak, dolgoztak – faragtak, bányásztak, májfát emeltek, bölcsőt ringattak…  Innét  utunk egy farmra vezetett, ahol megtekintettük az ott élő állatokat, etettünk halakat, s nem utolsó sorban még lovagolhattunk is.

Vacsora után egy Ki Mit Tud? – on mérhettük össze tudásunkat, megfigyelő képességünket. A kérdések az erdei iskolában átélt, látott, tanult dolgokról szóltak. Majd a hét kiértékelése következett, ahol mindenki értékelve, jutalmazva lett. Az értékelést egy fergeteges diszkó követte. A vidám játékok, a közös szórakozás és a jó hangulat felejthetetlenné tette szánunkra ezt a kirándulást.

Pénteken kicsit szomorúan pakoltuk össze dolgainkat, reggeli után indultunk haza. Útközben megtekintettük a bajmóci várat is.

            Bízunk benne, hogy a közösen eltöltött 5 nap mindenki számára emlékezetes marad.