Az aradi vértanúkra emlékeztünk

 

      Az októberi hónapban az első közös programunk minden évben a kopjafánál történő koszorúzás. Az idei évben október 4-én, pénteken tartottuk meg a megemlékezést. Napsütéses, szép őszi időben vonultunk ki, hogy még a déli harangszó előtt fejet hajtsunk hőseink előtt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábornokait 1849.október 6-án végezték ki Aradon. Rájuk emlékezünk ezen a nemzeti ünnepen.

      A hatodik osztályos lányok ünnepi műsora által a megemlékezők feleleveníthették ismereteiket a szabadságharcról, a bukásról, a megtorlásról. A lányok versekkel megtűzdelt műsorát a 6.-os és az 5.-es fiúk tették jobban érthetővé, amikor a 13 vértanút jelképezve a tömeg minden részéről fokozatosan bukkantak elő, és sorakoztak fel a kopjafa mögött. Az összetartást jelképezve közösen énekeltük el a „Ne késsetek harangok…” kezdetű dalt, miközben iskolánk igazgatónője Varga László tiszteletes úrral elhelyezte a koszorút a kopjafa elé. Végül az egész iskola elénekelte a magyarok nemzeti himnuszát.

      Büszkén gondolunk ezekre a hős férfiakra, akik egy szebb jövő érdekében, minden magyarért tették kockára életüket, és haltak dicső halált.

 

300px-Aradi13

Béke poraikra!

IMG_3386 IMG_3390 IMG_3394 IMG_3398 IMG_3400 IMG_3401 IMG_3402