8. LAKI MATEK matematikaverseny

         2012. október 30-án 8. alkalommal került megrendezésre a LAKI MATEK kétfordulós matematikai csapatverseny a lakszakállasi Alapiskolában. Az ünnepélyes megnyitón az iskola diákjainak kultúrműsora köszöntötte a jelenlevőket, amely után az iskola igazgatónője, Mgr. Kosár Mónika mondott beszédet. Külön köszöntötte a község polgármesterét Bartal András mérnök urat és a helyi Földműves Szövetkezet elnökét, Lelkes Péter mérnök urat, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Köszönetet mondott az iskola állandó támogatóinak, Lakszakállas község Önkormányzatának, a SANDER nagykereskedésnek, Farkas Ingrid virágüzlet-tulajdonosnak, Kucsora István alpolgármesternek és nem utolsó sorban az iskola mellett működő szülői szövetségnek, akik rendszeresen támogatják az iskola által szervezett rendezvényeket. Megemlítette azt is, hogy idén az iskola sikeresen megpályázta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatok egyikét, amely elnyerése után a kapott összeget a LAKI MATEK megszervezésére fordítottuk. Sok sikert kívánt a versenyző csapatoknak, és a matematikaversenyt Oláh György közelmúltban elhunyt matematikatanár, a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó néhai főszervezőjének emlékére ajánlott fel, aki többször is emelte jelenlétével a Laki Matek matematikaverseny szakmai színvonalát. Mindezek után Lakszakállas község polgármestere mondott egy rövid beszédet minél jobb eredmény elérésére biztatva a versenyzőket.

         Idén 12 csapat jelezte részvételét a versenyre. A Dunaszerdahelyi járásból a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola két csapata és az ekecsi Arany János Alapiskola csapata érkezett. A Komáromi járásból a hetényi Tarczi Lajos Alapiskola, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola, az ekeli Hetényi János Alapiskola, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola és a helyi lakszakállasi Alapiskola két csapata jelentkezett. Természetesen idén is megtisztelt bennünket magyarországi baráti iskolánk, a Fekete István Általános Iskola igazgatója, Kovács József és tanulói Gógánfa-Dabronc-Ukk képviseletében, és ők is bekapcsolódtak a versenybe. Minden csapat egy hatodikos, egy hetedikes és egy nyolcadikos tanulóból állt. Délelőtt a tanulóknak korosztályuknak megfelelő egyéni feladatokat kellett megoldaniuk, ebéd után pedig a 2. fordulóban a csapatok tagjainak közösen kellett egy számkeresztrejtvényt megfejteniük. A két forduló során szerzett pontjaik összeadódtak, és így alakult ki a verseny végeredménye. Az eredményhirdetés során a versenyt megálmodó helyi tanító bácsi, Bajcsi Barnabás értékelte a tanulók teljesítményét, felhívta figyelmüket azokra az esetleges hiányosságokra, amiket a javítást végző pedagógusok tapasztaltak, és nagy örömmel szögezte le, hogy a tanulók eredményessége az egyes feladatok megoldása során évről évre magasabb, ami azt bizonyítja, hogy gyakorlás meghozza gyümölcsét, és az évente visszajáró iskolák csapatai egyre jobban szerepelnek a megmérettetésben. Idén hosszú idő után ismét a lakszakállasi csapaté lett a győzelem, megelőzve a második helyezett nagymegyeri és a harmadik helyezett ekeli tanulókat. A versenyről viszont senki sem távozott üres kézzel. Minden versenyző értékes könyvjutalmat kapott, az dobogós helyezettek pedig egy a LAKI MATEK logójával ellátott üvegplakettet is hazavihettek. A legeredményesebb tanulók még különdíjat is kaptak. A legeredményesebb magyarországi versenyzőnek Koós-Hutás Csaba hatodik osztályos tanuló bizonyult. Hozák Bettina Hetényről a legötletesebb feladatmegoldásért kapott különdíjat. Hasonló elismerésben részesült a lakszakállasi Macejko Dávid, mint a legeredményesebb egyéni megoldó.

         A verseny szakmai színvonalát emelte a felkészítő pedagógusok számára tartott előadás: Érdekes geometriai feladatok címmel. Az előadást hagyományosan Károlyi Károly tartotta, a Tolna Megyei Matematikai Tehetséggondozó Alapítvány elnöke, akivel az iskola matematika szakos tanítói régi barátságot ápolnak, és akinek révén minden évben iskolánk egy-egy tanulója részt vehet a Bátaszéki Matematikaversenyen, amelyre a Kárpát-medence számos magyar anyanyelvű iskolájából érkeznek diákok.

         A verseny végeztével mindenki elégedetten távozott annak reményében, hogy 2013-ban ugyanitt ismét találkoznak majd.

Fotók

Bajcsi Szilvia lakszakállasi tanítónő