CSALLÓKÖZI MŰVÉSZBEJÁRÓ

 

       2012. április 20-án délután 17:00 órától a lakszakállasi kultúrházban Janiga József festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitójával kezdődött egy igazán szórakoztató csallóközi kultúrest.

       A kiállítást Jókai Lajos képviselő nyitotta meg, aki a festő közeli barátja volt. A csallóközi tájképekhez a kellő hangulatot a lakszakállasi Jácint Népdalkör és az ekecsi népdalkör szolgáltatta, akikhez a szilasi Szilfácska néptánccsoport csatlakozott. A fejükön borosüvegeket egyensúlyozó néptáncos lányok mindenkit lenyűgöztek. A nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskolában tanul néhány diákunk hangszeren játszani, akik közül most ketten, Kürthy Andrea és Kardos Eszter, zongorajátékukkal emelték az est színvonalát és hangulatát. A jelenlévők a zongorajátékok közt meghallgathatták a „Szülőföldem, Csallóköz” című esszéíró pályázat két győztes fogalmazását a szerzők előadásában. Plauter Edina és Santúr Alexandra írásai még a felnőtt közönséget is meglepték felkészültségükkel.

       A műsorban elhangzottak még Nagy Teréz tájleíró versei is Plauter Éva néni és a költő saját előadásában. Az egész program alatt kivetítésre kerültek a „Csallóközi táj” címmel meghirdetett fotópályázatra beküldött fényképek.

       Varga Frigyes, nagymegyeri íróval való beszélgetéssel folytatódott az est további része. Alapiskolánk diákjai, Király Vivien, Modra Éva és Kovács Orsolya, valamint Krascsenics Renáta tanító nénink olvastak fel részleteket a „Szákállás az ekecsi nap alatt” című könyvéből, mely csallóközi mondákat, meséket tartalmaz az író életrajzi írásaival. Miután egy kicsit ő maga is mesélt szülőföldünk történelmi érdekességeiről, a jelenlévők megvásárolhatták a helyszínen dedikált könyveit is.

       Ahogy az est a végéhez közeledett, előkerültek a község ügyes asszonyainak csallóközi ételei is, melyeket végig lehetett kóstolni: paprikás rétes, kőttís, görhöny. Falatozás közben megcsodálhatták Szabó Beáta gyümölcsfaragó művész csodálatos alkotásait, melyeket ez alkalommal almából készített.

       Aki részt vett ezen a délutánon, elmondhatja, hogy egy igazán igényes és szórakoztató, élményekben gazdag estét tölthetett el.

Santúr Alexandra, 8. osztály