Bátaszéki Matematikaverseny
2012

 

Az idei iskolaévben tizenkettedszer kapcsolódtunk be Magyarországon a rangos versenyek közé tartozó Bátaszéki Matematikaversenybe, amelynek fő szervezője Károlyi Károly a Tolna-Megyei Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke. A versenyen, a hazai tanulókon kívül rendszeresen részt vesznek felvidéki és vajdasági gyerekek is. A bátaszéki döntőt két iskolai forduló előzi meg. E két forduló legeredményesebb versenyzőit hívják meg a döntőbe.  

Idén iskolánkat a hetedikes Macejko Dávid és a nyolcadikos Izsóf Ottó képviselték. A döntő 2012. március 30-án került megrendezésre. A nagy távolság miatt a döntőt megelőző napon érkeztünk Bátaszékre. Az iskola igazgatójának - Kemény Lajosnak – családjánál kerültünk elszállásolásra. A versenyen résztvevő pedagógusokat a szervezők finom vacsorával (vaddisznópörkölt) fogadták. 

Másnap a versenyen minden tanulónak 2 óra állt rendelkezésére, hogy megoldjon 5 feladatot. Munkájuk során a tanulók csak íróeszközt használhattak. Mindkét versenyzőnk a kategóriájuk 14. helyén végzett, ami nagyon kitűnő eredmény (http://www.deltolna.hu/matek2012). Dávid különdíjként egy számológépet kapott, mint a legtöbb pontot elérő külföldi versenyző. Miközben a gyerekek dolgoztak, a pedagógusok részére Róka Sándor nyíregyházi főiskolai docens tartott tartalmas előadást „Ne zavard köreim!” címmel.

Bajcsi Barnabás