20101028 LakiMatek 86k

Laki Matek

2010

20101028 LakiMatek 81k

 

Alapiskolánk 2010. október 28-án már 6. alkalommal rendezte meg a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatversenyt, melynek célja a matematikai tehetséggel bíró gyerekek megmérettetése egy nálunk kevésbé elterjedt versenyformán. A versenyen kilenc hazai magyar tannyelvű alapiskolacsallóközaranyosi, csicsói, ekecsi, ekeli, hetényi, lakszakállasi, nádszegi, nagymegyeri és nemesócsai –, valamint két magyarországi általános iskolabátaszéki, dabronci – összesen 13 csapata vett részt. A csapatokat 3 fő, egy-egy hatodikos, hetedikes, illetve nyolcadikos tanuló alkotta.

20101028 LakiMatek 52k         A versenyt Kosár Mónika igazgatónő nyitotta meg. Külön köszöntötte a meghívott vendégek közül Bartal András mérnököt, Lakszakállas polgármesterét, Oláh György nyugalmazott pedagógust, valamint Károlyi Károlyt, a Tolna Megyei Tehetséggondozó Alapítvány elnökét, aki Bátaszékről érkezett. A megnyitó után az iskola diákjainak rövid kultúrműsora következett, ezután került sor a verseny első fordulójára, amelyen a tanulók évfolyamukhoz szabott egyéni feladatsorokat kaptak.

20101028 LakiMatek 46kAmíg a versenyzők a feladatokat oldották, addig a kísérő pedagógusok Károlyi Károly szakmai előadását hallgatták, melynek témája 2010 a feladatokban volt. Az első forduló, valamint a szakmai előadás után a versenyzők és a pedagógusok egy közös ebéden vettek részt, amelyet Lakszakállas Önkormányzata ajánlott fel. Ebéd után, a verseny 2. fordulóján a csapatok számkeresztrejtvényt oldottak meg. Mindkét forduló feladatsorait Bajcsi Barnabás és Kovács Béla pedagógusok állították össze.

         Délután három órakor került sor az eredményhirdetésre. A két fordulón szerzett pontok összeadódtak, így alakult ki a verseny végeredménye. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola diákjainak csapata (Pszota Máté, Bott Barnabás, Csoltko Frigyes) végzett az első helyen, megelőzve a Lakszakállasi Alapiskola (Macejko Dávid, Izsóf Ottó, Dudás Gergely), valamint a Bátaszéki Általános Iskola csapatát (Kocsis Fanni, Raj Dávid, Polák Viktor). Az első három csapat díszes üvegplakettet vihetett haza, valamint minden résztvevő diák a helyezéstől függetlenül könyvjutalomban részesült. A verseny szervezői néhány egyéni díjat is kiosztottak. A legötletesebb feladatmegoldó Szalay Benita nemesócsai versenyző lett, a legeredményesebb magyarországi versenyző díját a Bátaszékről érkezett Kocsis Fanni kapta. Ezen kívül különdíjban részesült még a nagymegyeri Pszota Máté, aki az első forduló feladatait maximális pontszámra oldotta meg.

         A versenyről a tanulók, a pedagógusok elégedetten távoztak annak reményében, hogy jövőre, hasonló időpontban újra megmérkőznek a csapatok.

           

Mgr.Bajcsi Barnabás