A Felvidék napja Lakszakállason

 

2011. április 15-e Lakszakállason a Felvidék napja volt. A vendégek már előző este megérkeztek: Dabronc, Ukk, Gógánfa és Zalaerdőd községek képviselői, polgármesterei, az összevont Fekete István Általános Iskola igazgatója, 3 tanárnője és 12 diákja. A vendégeket helyi családok szállásolták el, ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást! A vendégek fogadása után a felnőttek egy előadást hallgattak végig a turistautakról, a közös vacsora után pedig egy kellemes légkörben ismerkedhettek a helyi tanárok és képviselők a baráti községekből érkezett vendégekkel.

Másnap délig az alapiskola biztosított programot. Az iskola igazgatónője, Kosár Mónika köszöntötte a jelenlévőket, majd az iskola diákjai verssel, énekkel és zongorajátékkal emelték a megnyitó hangulatát. Ezután az osztályok bemutatóit nézhették és hallgathatták végig a vendégek. Az elsősök és másodikosok Felvidék növény-és állatvilágát, a harmadikosok a várakat, kastélyokat, a negyedikesek a városokat és nevezetességeiket, az ötödikesek Felvidék történelmét 1918-tól, a hatodikosok a földrajzát, a hetedikesek az írókat, költőket, művészeket és felfedezőket, a nyolcadikosok a néprajzát, a kilencedikesek pedig a XX. századi íróinkat, költőinket mutatták be nagyon szemléletes diavetítéssel, prezentációval.

 Ezután a vendég diákok is megmutatták két nagyon érdekes szemléltetéssel, hogy ők hogyan látnak bennünket. A napközisek éneke zárta a nagyon látványos bemutatókat. Ezután az iskola több csoportra oszlott, az alsó tagozatosoknak a tornateremben biztosítottunk kézműves foglalkozást és táncházat, a felső tagozatosok pedig versenyezhettek: csapatversenyben mérhették össze, ki mennyire figyelt a bemutatók során, mások pedig szlovákiai magyar költők verseit szavalhatták. Tóth László és Kulcsár Ferenc versei közül választhattak, így két kategóriában zajlott a szavalóverseny.

A közös kiértékelés során minden szereplő emléklapot és kis ajándékot kapott az iskola igazgatónőjétől. Ezután a felső tagozatosok átvonultak a kultúrházba, ahol Janiga József festményeiből rendeztünk kiállítást.  Az ünnepélyes megnyitó során a festő egykori barátja, Jókai Lajos mutatta be a művész életútját. Ezután egy gömöri polgári társulás előadását tekinthették meg a jelenlévők Felvidék, ahol élünk címmel.

Ebéd után a magyarországi vendégek, a versenyeken szereplő tanulók, tanárok és képviselők egy közös kiránduláson frissülhettek fel. A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum megtekintése után a tőkési vízimalom mesés környezetében pihenhettek és barátkozhattak. A kellemes kirándulás után még elfogyaszthattak egy vacsorát, majd este hét órakor fájó szívvel búcsúzott el az összebarátkozott társaság.

Azt hiszem, mindenki nevében kijelenthetem, hogy egy nagyon jól sikerült nappal frissíthettük fel a baráti iskolával és községeivel a kapcsolatunkat, és már nagyon várjuk a következő rendezvényt, melyet magyarországi barátaink szerveznek majd meg. Minden kedves támogatónknak köszönjük a segítséget!

Krascsenics Renáta

IMG_5887kIMG_5888kIMG_5961kIMG_5935k