Laki Matek 2009

 

 

A Lakszakállasi Alapiskola 2009. október 28-án már ötödik ízben rendezte meg a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatversenyt, amelyen már kilenc hazai, illetve két magyarországi iskola háromfős csapatai vettek részt. A verseny már a kezdetektől fogva a matematika népszerűsítése, a tehetséges fiatalok felkarolása és a környékbeli és magyarországi baráti iskolákkal való kapcsolattartás jegyében került megrendezésre.

A verseny megnyitóján Kosár Mónika igazgatónő, valamint Lakszakállas polgármestere, Bartal András mérnök köszöntötte a jelenlévőket. Járásunkból a két hazai csapaton kívül a hetényi, csallóközaranyosi, nemesócsai, csicsói, ekeli alapiskolák, a Dunaszerdahelyi járásból a negymegyeri és ekecsi, valamint a Galántai járásból a nádszegi iskola csapatai vetélkedtek. A verseny rangját emelte a magyarországi iskola – Gógánfai Fekete István Általános Iskola, valamint a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és Zeneiskola – csapatának részvétele. Az esemény vendége volt Oláh György nyugalmazott pedagógus, a Komáromban minden évben megrendezésre kerülő Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó főszervezője, valamint a bátaszéki csapat kíséretében Károlyi Károly, a Nógrád Megyei Tehetséggondozó Alapítvány elnöke. A meghívott vendégek között szerepelt még Izsóf Lajos nyugdíjas pedagógus is, iskolánk volt igazgatója. Amíg a gyerekek dolgoztak, addig Károlyi Károly a kísérő pedagógusok számára érdekes, számelméleti feladatokról tartott szakmai előadást.

A verseny idén is kétfordulós volt. Délelőtt a csapatok tagjai korosztályuknak megfelelő, egyéni feladatsorokkal próbáltak megbirkózni. Mivel csapatversenyről van szó, ezért az egyénileg gyűjtött pontok összeadódtak. A kiadós ebéd után, a délutáni fordulón a csapatok tagjai már közösen oldhattak meg egy számkeresztrejtvényt. Végül az 5. Laki Matek csapatverseny idei győztese a Nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola csapata lett, megelőzve a hazai A csapatot (Izsóf Ottó, Plauter Edina, Nagy Csongor). Harmadik helyen nagy meglepetésre a B csapatunk végzett, melynek tagjai Tóth Szilvia, Lőrincz Orsolya és Dudás Gergely voltak. A versenyzők közül senki nem távozott üres kézzel, minden résztvevő könyvjutalommal térhetett haza. Az első három csapat a könyv mellé serleget is kapott. Idén is díjazásra kerültek legötletesebb feladatmegoldások, valamint a legjobb egyéni versenyzők. Díjat kapott a nagymegyeri Bott Barnabás, mint a legsikeresebb egyéni megoldó, a lakszakállasi Tóth Szilvia a legötletesebb feladatmegoldásért, valamint a bátaszéki Kocsis Fanni, mint a legsikeresebb magyarországi versenyző.

Bajcsi Barnabás