Író- olvasó találkozó

    Napjainkban egyre nehezebb  megőrizni a gyerekek jó viszonyát a könyvekhez, az olvasáshoz. Éppen ezért úgy gondoltuk, a könyv hónapja alkalmából szervezünk egy irodalmi délutánt a falu könyvtárában, ahol elbeszélgetünk a gyerekekkel kedvenc olvasmányaikról.

      Nagy szerencsénk, hogy Lakszakállas község egy költőnővel is büszkélkedhet, így egy író-olvasó találkozóvá bővíthettük ezt az eseményt. Nagy Teréz  - vagyis Teri néni – már a 70. születésnapja felé közeledik, és nyugdíjasként nemrégiben jelent meg második verseskötete: A szépség, mely átölel. Úgy gondoltuk, kellőképpen ösztönözheti tanulóinkat, hogy az irodalom felé forduljanak. Egy hónappal ezelőtt kiírtunk egy versíró pályázatot, és nagy örömünkre 10 tanuló is megpróbálkozott az alkotással. Mint kiderült, néhányan már előtte is írogattak titokban. Eleinte nem is fedték fel kilétüket, de végül felvállalták költeményeiket, melyekkel mindannyiunkat meglehetősen megleptek.

      2010. március 30-án, egy keddi délutánon találkoztunk a község könyvtárában, ahol üdítő és sütemény is várta az irodalom iránt érdeklődőket. A harmadiktól  a kilencedik évfolyamig minden osztályból jelentkeztek tanulók, hogy bemutassák kedvenc könyvüket. A találkozón először Nagy Teréz verseiből olvastunk fel, majd elbeszélgettünk a költőnővel az alkotás örömeiről, melyik verse milyen körülmények között született. Mivel a versek nagyon személyesek voltak, rögtön kialakult a meghitt hangulat a jelenlévők között. Utána a tanulók által beküldött versek következtek, melyek mindenkit megleptek. A legfiatalabb egy negyedikes kisfiú, Rózsa Barnabás volt, az ötödikből három fiú közösen írt verseket: Raj Dávid, Nagy Kevin, Piroska Sándor, de csatlakozott hozzájuk Kiss Mária is. A hatodikból Lőrincz Orsolya három, Modra Éva kettő, Kiss Tamás pedig egy verssel csatlakozott a költőkhöz. A nyolcadikos lányok leptek meg bennünket a leginkább mélyreható, nagyon őszinte verseikkel: Mocsi Noémi egy, Tóth Szilvia pedig három verset is beküldött a pályázatra. Minden versíró oklevelet kapott elismerésünk jeléül, valamint egy-egy kötetet Teri néni verseiből. A remek hangulatot fokozták a színes könyvismertetések, főleg a harmadikosok és negyedikesek tűntek ki buzgalmukkal. A könyvekről beszélgetve kiderült, mennyire más az ízlése a gyerekeknek, voltak, akik kedvenc könyvükként egy-egy ajánlott olvasmányt neveztek meg, míg mások  Stephanie Meyer regényeiért lelkesedtek.

      A beszélgetéshez csatlakozott a falu egyik leggyakoribb könyvtárlátogatója, Hosszú László, nyugdíjas tanító bácsi is, valamint a felnőttek generációját és olvasásigényét képviselő tanárok és szervezők. Azt hiszem, elmondhatom, várakozáson felüli volt az élmény, melyben részesülhettünk, és mindannyian olvasásra éhezve tértünk haza otthonainkba.

      Ezúton is szeretném megköszönni a Csemadok helyi képviselőjének, Domonkos Zsuzsának, hogy ilyen meghitt környezetet tudtak biztosítani ehhez az élménygazdag délutánhoz.                                                                                          

Krascsenics  Renáta