Szép Magyar Beszéd

 

 

 

Már tavaly szerettük volna megmérettetni magunkat ezen a versenyen, de fiatal korunk miatt nem kaptunk rá lehetőséget.

Ebben a tanévben többen is elkezdtünk felkészülni a Szép Magyar Beszéd iskolai fordulójára. Ha engedte időnk, délutánonként fogalmazásokat írtunk és az előadó-képességünket fejlesztettük. Az első megmérettetésen hárman vettünk rész: Rákócza Klaudia, Tóth Enikő és jómagam, Kürthy Andrea. A sok felkészülés meghozta gyümölcsét, és az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhettem iskolánkat a járási fordulón.

A versenyt a Jókai Mór Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában rendezték meg, Komáromban. A verseny első részében a saját, választott szövegünket kellett előadnunk. Én Ordódy Katalin: Erős várunk, anyanyelvünk c. cikkéből olvastam fel részleteket. Ezt követte a kötelező szöveg felolvasása: Gárdonyi Géza: Apám c. jellemzése. A felolvasás után próbára tették a fogalmazóképességünket, valamint a szókincsünk bőségét. Több témakör közül választhattunk. Egy elmélkedést írtam „Visszajutottam egy régi, elmúlt időbe” címmel.  A fogalmazás röviden az osztálytársaimmal eltöltött 9 évet tartalmazta.

A megmérettetés végén a zsűri szűkszavúan értékelte teljesítményünket. Figyelmeztettek a hibáinkra, tanácsot adtak, hogy min kéne javítanunk a közeljövőben.

Sokat tanultam ez alatt a pár óra alatt. Megfogadtam, hogy jövőre, igaz, hogy már egy másik iskola képviseletében, de újra szerencsét próbálok.

 

Kürthy Andrea, 9. osztály