,,Ez nem zöldség!”

Már kezdő háziasszonyként tudtam, hogy répa, retek, mogyoró. Meg aztán nem kell az embernek parajnak lenni, hogy élvezni tudja a kert gyümölcseit … azaz zöldségeit.

A reggeli harmatban úszó salátafejek rezgő fodrai, a hüvelyesek néma pukkanásai, a kígyózó uborkák kesze – kusza kalandjai, a pufók retkek bágyadt tekintete, a gyökeresek szövevényes szőrcsimbókjai, megannyi rejtett megelevenedő szenvedélyes kísértés.

Fogadjuk be őket, merjünk nyíltak, kezdeményezők, kreatívak és felfedezők lenni – a konyhában is! Kényeztessük, fürösztjük ízlelőbimbóinkat, nem érhet csalódás!

De a zöldségek világa nem csak az ízekről szól. Az életre kelő szín és formagazdagság – lágy lankák, titkos völgyek, merész csúcsok – a szemet is gyönyörködtetik.

A salátástál összeállítása, megalkotása, művészi szintre emeli a gasztronómia élvezetét. Már a látvány maga ellenállhatatlan gerjedelmet ébreszt, szinte érzéki gyönyört vált ki a szemlélődőben.

 

Ezt is tapasztalhatta a szerencsés kiválasztottakból álló zsűri, mely 2007.okt.24 – én elbírálta tanulóink variációit salátástál témára. Az ötletes, ízletes és tarka föveny önmegtartóztatásra ítéltette a tisztelt döntnököket, hogy a többiek is szembesülhessenek eme természet és emberi leleményesség páratlan alkotásaival.

Köszönjük meg és éljünk a kertjeink eme ajándékaival, engedjük magunkhoz a répát, káposztát, retket és társaikat, nélkülük is elég sűrű és gáz a közélet, tegyük egészségesebbé és élhetőbbé világunkat.

Kapjanak étrendünkben főszerepet!

 

 

Mgr. Pok István