Katedra-matematikaverseny

 

 

            54 iskola 78 felkészítő tanárának 155 tanulója érte el a döntőbe kerüléshez szükséges pontszámot, s közülük kerül ki a döntő 97 résztvevője. A mostani döntő (amelynek helyszíne a Magyar Tannyelvű Építészeti Szakmunkásképző volt), hagyományosan két részből állt: egy délelőtti és egy délutáni fordulóból. Mindkét forduló feladatsorait ezúttal is Károlyi Károly, a Tolna Megyei Matematikai Tehetséggondozó Alapítvány (Bátaszék) elnöke állította össze.

         A pénteki megnyitón Horváth Géza versenyszervező a matematikaverseny érdemeit, és az oda eljutó tanulókat, felkészítőiket méltatta, majd Hodossy Gyula, a Katedra Alapítvány igazgatója tért ki a legnemesebb vetélkedés, a döntővel végződő tantárgyverseny fontosságára és szükségességére, a felkészítő tanárok munkájának megbecsülésére. Beszédében hangsúlyozta, a Katedra Alapítvány mindig meg kívánja teremteni a feltételeket, hogy az immár hét tantárgyat érintő versenyeibe bekapcsolódó mintegy 6000 felvidéki magyar fiatal évről évre részt vehessen a szlovákiai magyar szinten legnagyobb szabású Katedra-versenyeken.

         A döntőn a versenyzők négy teremben dolgoztak. Az igényes feladatok megoldására (május 9-én délelőtt és délután) kétszer 90 perc állt a versenyzők rendelkezésére. A tanulók csak egy jeligét és egy kódszámot írhattak a dolgozataikra. A tanulóknak mindkét fordulóban 5-5 feladatot kellett megoldaniuk; minden feladat megoldásáért 7 pont járt, tehát a maximális pontszám 70 volt. A döntőbe jutott ötödikesek az elérhető pontok 42%-át, a hatodikosok a 49%-át, a hetedikesek az 57%-át, a nyolcadikosok a 35%-át, a kilencedikesek a 35%-át szerezték meg.

         Iskolánkat a döntőn a hatodikosok között Nagy Csongor, a kilencedikesek között pedig Farkas Ferenc képviselte. Mindketten nagyon szépen helytálltak, hisz Csongor a 6., Feri pedig az 1. helyen végzett kategóriájában. Szintén a hatodikosok kategóriájában a levelező fordulók sikeres megoldója volt Tóth Szilvia is, viszont ugyanazon felkészítő pedagógustól csak egy tanuló szerepelhetett a döntőn.

         Amíg a tanulók az első forduló feladatait oldották, a kísérő tanárok közül nyolcan a termekben ügyeltek, a többiek tanári versenyen vettek részt, amelynek feladatsorát Könözsi Éva, a Párkányi Gimnázium tanára állította össze. A versenyt Mázik Zsuzsa (Komárom) nyerte meg, a második helyen Szlanicska Kornélia (Komárom), a harmadikon Bajcsi Barnabás (Lakszakállas) végzett.