DIFER - tesztrendszerrel ismerkedtek 
az iskola pedagógusai

 

Korunk legnagyobb követelménye, hogy esélyegyenlőséget teremtsünk a tanulásban, eredményesebbé és hatékonyabbá tegyük a pedagógus oktató-nevelő tevékenységét. Ahhoz, hogy megalapozzuk az egész életen át tartó tanulást, optimális szintre kell hozni a tanulási alapkészségeket. Tapasztalatok igazolják, hogy az iskolába lépő gyerekek tanulási készségei, képességei jelentős mértékben eltérőek. A későbbiek során szélsőségesen megnőnek az azonos osztályba járók közt a különbségek.

A fejlődésben lemaradt készségek diagnosztikus módszerrel feltárhatóak. E probléma kezelésére fejlesztették ki a DIFER tesztrendszert. Az idejében feltárt lemaradást a pedagógus folyamatos fejlesztéssel optimális szintre hozhatja.

A mérési szakemberek megmérik a gyermekek tanuláshoz nélkülözhetetlen alapkészségeinek fejlettségi szintjét, a mérés eredményéről egyéni és osztályszintű értékelést készítenek, és a záró értékelésben felvázolják a pedagógus és a szülő fejlesztési lehetőségeit, tennivalóit.

Iskolánk más intézményekkel együtt bízik abban, hogy az idejében feltárt hiányosságokon fejlesztő munkával javítani lehet, ezért iskolánk minden pedagógusa, az iskolakörzetbe tartozó óvodák óvónői és a SZMK képviselői tájékoztató előadáson vettek részt az iskola szervezésében 2008. május 14-én. Az előadó, Csík Zoltán, a COMENIUS Pedagógiai Intézet főmunkatársa tájékoztatta a jelenlévőket a Difer mérés elméletéről, gyakorlatáról, fejlesztési lehetőségeiről.

A SZMK vezetősége a mérés költségeinek felét átvállalta, így a szülőknek csak a költségek felét kell kifizetni.

A jövő iskolai évtől tanító asszisztensi státusz létrehozását tervezi az iskola, így segítve a hátrányos helyzetből induló diákjainkat felzárkózni, esélyt nyújtani a jobb, eredményesebb tanuláshoz.

Kosár Mónika ig.