Versenyek,...

 

ahogyan egy diák látta

 

Laki diák lévén tapasztalatból mondhatom, hogy nincs olyan év, hogy ne kapcsolódnánk be matematikai, fizikai vagy nyelvi beállítottságú versenyekbe, nagy sikerekkel. Ezt elsősorban felkészítőinknek köszönhetjük.

Az idei évben is részt vettem 2 osztálytársammal együtt ( Izsóf Máté és Tóth Árpád ) a járási Fizikai olimpián, majd sikerrel tudtuk magunk mögött a kerületi fordulót is. A felkészülés meghozta a várt sikereket. A járási fordulón Máté 1. helyezést ért el, Árpi 4. hellyel büszkélkedhet, én pedig a 2. helyen végeztem . A kerületi fordulón is eredményesen szerepeltünk. Sikereink kovácsa Bajcsi Barnabás tanító bácsi volt, akinek köszönhetően megszerettük a fizikát. Sajnos ez volt az utolsó közös fizika versenyünk, hiszen jövőre más iskolákban folytatjuk tovább tanulmányainkat.

A Matematikai olimpián osztályunkat Mátéval képviseltük. Sajnos a tavalyinál lejjebb végeztünk, de nem keseredtünk el, mert tudtuk, hogy a felkészüléssel töltött hetek, hónapok alatt rengeteget fejlődtünk Kovács Béla tanító bácsinak köszönhetően.

Az egész évben tartó felkészülés a Katedra matematika versenyre tükröződött teljesítményünkön. A levelező verseny országos fordulóját Dunaszerdahelyen rendezték meg. Máté és én is remek eredménnyel térhettünk haza a verseny kiértékeléséről.  Az ügyeletes matek-zsenit (persze itt Mátéra gondolok) 2. díjjal, engem pedig 3.-kal jutalmazott a zsűri. Senki sem ment haza üres kézzel, hiszen akik eljutottak az országos fordulóra, már bizonyítottak a matematika terén.

Sok éve először a Szép Magyar Beszéd elnevezésű versenyen lakszakállasi diák állhatott a képzeletbeli dobogó tetejére. Iskolánkat jómagam képviseltem, és mint említettem nagyszerűen sikerült a verseny. Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy Komjáti Szilvia tanító néni rám áldozott ideje, türelme és kitartása nélkül nem sikerült volna elérni az 1. helyezést. A kerületi fordulón sajnos lecsúsztunk a dobogóról, de nagy élmény volt kipróbálni magam egy ilyen irányzatú versenyen is, hiszen eddig csak a reáltantárgyak vonzottak.

Idén a Vizváry Vilmos Szavalóversenyen is megmérettettük magunkat, Csallóközaranyoson, 3 kategóriában, prózában és versben egyaránt. Egy kedves barátnőmmel, Csápai Nikoletával a 2. és 3. helyen végeztünk, de a kisebbek között is sok dobogós helyezés született. Onnan sem tért senki haza üres kézzel, mindenki kapott oklevelet és egy-egy kézzel festett dísztárgyat is.

A Járási Atlétika Versenyen, Újvárban is kisebb-nagyobb sikerekkel szerepeltünk. Persze dobogóra nagyon nehéz volt felkerülni, mert a mezőny nagyon erős volt, de Baranyai Zsolt révén ez is sikerült.

Nagy örömmel tölt el, hogy a tanulmányi versenyeken a Lakszakállasi Magyar Tannyelvű Alapiskolát képviselhettem, remélem, hogy az „utánpótlás“ is büszkeséget hoz majd iskolánknak.

Rácz Ágnes

9.osztály