Öveges József 
Fizikaverseny

 

Iskolánk idén újra bekapcsolódott az Öveges József Fizikaversenybe, amelyet a magyarországi Eötvös Lóránt Fizikai Társulat rendez meg évente. Az idei verseny már a 17. volt a sorban. A verseny szlovákiai szervezését Nagy Teréz, nagymegyeri pedagógus vállalta magára. Iskolánkból 4 tanuló kapcsolódott be a versenybe: Domonkos Tibor, Farkas Ferenc, Molnár Andrea, Rákócza Klaudia. A versenyre Bajcsi Barnabás készítette fel őket.

 A verseny szlovákiai válogatója a Nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskolán került megrendezésre. Ennek tétje a győri döntőn való szereplés volt, amelyen Szlovákiát a 3 legeredményesebb tanuló képviselhette. A versenyen tanulóink megállták a helyüket. Az alábbi táblázat a tanulóink végeredményét tartalmazza: 

             

Helyezés

Név

Feladat-megoldás

Jelenség- elemzés

Gondol-kodtató f.

Fizika- történet

Összesen

1.

Farkas Ferenc

36

9

12

14

71

6.

Domonkos Tibor

24

9

7

9

49

9.

Rákócza Klaudia

13

5

10

14

42

11.

Molnár Andrea

14

7

12

8

41

 

A verseny magyarországi döntője 2007. május 18-20-án került megrendezésre Győrött, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A verseny 4 fordulós volt (fizikai teszt, fizikatörténet, kísérletelemzés, számítási feladatok), melyek mindegyikére szombaton került sor. Mint minden évben, idén is egy kiválasztott fizikus élete és munkássága is helyet kapott a versenyen. Az idei versenyen Jedlik Ányos volt e fizikus. A feladatok nagyon igényesek voltak, ennek ellenére Farkas Feri a nagyon előkelő 19. helyen végzett. A külföldi magyar versenyzők (erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, szlovákiai) közül a 2. legeredményesebb versenyzőnek bizonyult. A három nap alatt a versenyzők városnézésen, valamint érdekes előadásokon is részt vettek.

Bajcsi Barnabás