Bonifert Domonkos
Matematikaverseny

 

            Az idei iskolaévben Szegeden már 3. alkalommal rendezték meg a Bonifert Domonkos Matematikaversenyt. A verseny Bonifert Domonkos, matematikatanár nevét viseli, aki a szakterületén sok értékes művet írt. A verseny fő szervezői: Juhász Nándor és felesége. Ők már jó pár évtizede vállalnak aktív tevékenységet a tehetséggondozásban. Több magyarországi matematika- és fizikaverseny szervezése fűződik a nevükhöz.

            A verseny ötfordulós, a szegedi döntőt 4 levelező forduló előzi meg. A levelező részbe legsikeresebben az ötödik osztályból Nagy Csongor, a nyolcadikból pedig Farkas Ferenc kapcsolódott be. A feladatok nagyon érdekesek, de igényesek is voltak. Az eredményeik alapján mindketten meghívást kaptak Szegedre.

            A döntő 2007. április 27-én került megrendezésre. A nagy távolság miatt már előző nap elutaztunk a verseny színhelyére. Ott egy szakközépiskolai kollégiumban szállásoltak el bennünket. A csütörtök este és a péntek délelőtt városnézéssel telt. Szeged nagyon szép város.

            A döntőn 5 feladatot kellett megoldani egy óra alatt. Legnagyobb problémát a kevés idő okozta, mivel szlovákiai versenyek időtartama hosszabb (és általában kevesebb feladatra). Ennek ellenére tanulóink szépen szerepeltek, hisz a kategóriájukban mindketten a 12. helyezést szerezték meg. Csongort a döntő május 11-i díjazására is meghívták, mivel megszerezte a lehetséges pontok több mint kétharmadát. Szép oklevelet és értékes könyvet kapott.

 

Bajcsi Barnabás