Öveges József 
Fizikaverseny

 

 

            Iskolánk hosszabb kihagyás után újra bekapcsolódott az Öveges József Fizikaversenybe, amelyet a magyarországi Eötvös Lóránt Fizikai Társulat rendez meg évente. Az idei verseny már a 15. volt a sorban. A verseny szlovákiai szervezését Nagy Teréz, nagymegyeri pedagógus vállalta magára. A versenybe bekapcsolódó nyolcadikosoknak először két levelező feladatsort kellett megoldaniuk és elküldeni a verseny szervezőjéhez. Iskolánkból három tanuló kapcsolódott be a versenybe: Vajlik Attila, Vajlik Noémi, Majer Barbara. A versenyre Bajcsi Barnabás készítette fel őket.

 A legjobbakat hívták meg a szlovákiai válogatóra, amely a Nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskolán került megrendezésre. Három versenyzőnk közül Vajlik Attilát és Vajlik Noémit is meghívták a válogatóra. Ennek tétje a győri döntőn való szereplés volt, amelyen Szlovákiát a 3 legeredményesebb tanuló képviselhette. A versenyen mindketten megállták helyüket. Az alábbi táblázat a legeredményesebb illetve iskolánk diákjainak eredményeit tartalmazza: 

 

Helyezés

Név

Pontszám

Iskola

1.

Fábik Zoltán

90

Nagymegyeri AI

2.

Vajlik Attila

89

Lakszakállasi AI

3.

Kovács Dávid

72

Bakai AI

12.

Vajlik Noémi

56

Lakszakállasi AI

 

A verseny magyarországi döntője 2005. május 20-22-én került megrendezésre Győrben, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A verseny 4 fordulós volt (fizikai teszt, fizikatörténet, kísérletelemzés, számítási feladatok), melyek mindegyikére szombaton került sor. A feladatok nagyon igényesek voltak, ennek ellenére Vajlik Attila a 79 versenyzőből a 41. helyen végzett 102/160 ponttal. A külföldi magyar versenyzők (erdélyi, kárpátaljai, szlovákiai) közül a 2. legeredményesebb versenyzőnek bizonyult. A három nap alatt a versenyzők városnézésen, balett előadáson, valamint a Budapesti Csodák Palotájának kísérletbemutatásán is részt vettek.

Jól éreztük magunkat.

 

Mgr. Bajcsi Barnabás