L o v a s b e m u t a t ó

 

     Iskolánk tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy nem hagyományos történelemóra keretén belül lovasbemutatón vegyenek részt, megismerve a honfoglaló magyarok hadászati szokásait és a lovas-nomád nép kultúráját.

     A bemutató elméleti résszel kezdődött, amelyen felelevenítettük a magyarok eredetéről és vándorlásáról szóló ismereteinket, és a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe. Szóba került a Turul-mondakör, és a Csodaszarvas monda is. Az előadó nagy hangsúlyt fordított arra, hogy a gyerekek is aktívan bekapcsolódjanak a tájékoztatójába.

     Mivel az ősmagyarok életéhez elengedhetetlenül hozzátartozott a ló, amely egyben volt harci eszköz és teherszállító állat is, ezért megismerkedtünk a legalapvetőbb lószerszámokkal, külön kiemelve mindezek díszítettségét, amely a korabeli magyar szépérzék fejlettségére utalt. Természetes, hogy a lovakat idomítani is kellett, amit az is bizonyított, hogy nem ijedtek meg a karikás ostor csattanásától, vagy a magyarok heves harci kiáltásaitól sem.

     Mindezek után a fegyverek bemutatása következett, a fokos, a lándzsa, az íjak, nyilak, és tegez megismertetése, és a bemutató végén a használatuk is. Nem kis ügyességről tett tanúbizonyságot a szervező, amikor két-három nyilat kilőve ábrázolta a magyar harci kedvet, majd azt, hogy milyen pontosan lehet vágtató lóról is célozni. Nem csoda, hogy ekkora gyakorlatuk volt a hadászatban, mivel a fiúgyermekek már 6-7 éves korban lovagolni és lőni tanultak.

     Arról, hogy mennyire voltak eredményesek a harcban, pontos feljegyzések vannak. Nem hiába fohászkodott a korabeli Nyugat-Európa: A magyarok nyilaitól ments meg minket Uram!

     Mind a diákok, mind a tanárok élményekben gazdagon távoztak a bemutatóról.

 

A kürt is fontos kelléke volt a magyar vitéznek. Ezzal adtak jelet a harcra, és az állatok terelgetésekor is jó szolgálatot tett.

Az ostort, mint veszélyes fegyvert mutatták be egy falevél elvágásával.

A lovas 3 íjat is képes volt egyszerre kilőni. Eközben hatalmas erőt kellett kifejtenie.

A jól beidomított állatot bármire rá lehet venni. Még arra is, hogy lefeküdjön.

Mgr.Komjáti Szilvia