Szlováknyelvű irodalmi verseny

Dobré slovo

 

A ”jó szó” a legjobb gyógyszer, mindig mindenkinek jólesik. Ilyen kevés kell ahhoz, hogy az arcokon megjelenjen a mosoly, a vidámság.

Az iskolások vers- és prózamondó-versenyének, nem véletlenül, szintén „Dobré slovo – Jó szó” a neve. Ezen az eseményen olyan diákok és az őket felkészítő tanítók találkoznak, akik számára a vers és a próza sokat jelent.

Az autóbuszmegállóban 2005. március 9-edikén én is izgatottan vártam a rám bízott diáklányt, Takács Viktóriát. Komáromba érkezésekor arcán izgalom, kíváncsiság és várakozás tükröződött. Pár szó és az ismerősökkel való találkozás után a feszültség megszűnt, az idegesség elszállt.

Alig foglaltunk helyet, máris vártak ránk a feladatok. A verseny a mi kategóriánkkal kezdődött. A versenyzők gyorsan követték egymást, a mi Viktóriánk is hamar sorra került. Előadásával - „Tomáš Janovic: Najmilšie verše” - minden jelenlévőt meghatott. Mikor befejezte, felszabadultságot és megelégedettséget éreztem. Viktória már kevésbé volt elégedett, hiszen ő mindig a maximumra törekszik.

A versenyzők eladásai után türelmetlenül vártuk az eredményhirdetést. A szereplők jutalmul értékes könyveket, okleveleket és természetesen köszönő és biztató „jó szót” kaptak.

Viktória először képviselte iskolánkat ilyen versenyen. A járás legjobbjai között a 13. helyen végzett. Nem lebecsülendő, hogy a versenyről sok-sok tapasztalattal, élménnyel és a könyv szeretetével tért haza.

Pok István
felkészítő tanár