Minden nemzet fő kincse a nyelve,

                                                                                              bármit elveszthet, visszaszerezheti,

                                                                                              de ha nyelvét elveszti,

                                                                                              Isten se adja vissza többé.

                                                                                                                      /Gárdonyi Géza/

 

            Magyar tannyelvű iskola lévén örök feladatul hárul ránk kultúránk, történelmünk, hagyományaink ápolása. Ünnepeink, évfordulóink során magyarságunk még inkább előtérbe kerül. Megpróbáljuk megőrizni és ápolni nemzetünk értékeit. Megőrizni nemzeti hovatartozásunk

            E célból született meg az elhatározás: baráti kapcsolatot teremteni egy anyaországbeli iskolával. E baráti kapcsolat révén szeretnénk megismerni, megismertetni tanulóinkkal a magyar földön élő kortársaik életét. Határon túli magyarként felvenni a versenyt tudásban és sportban egyaránt. Helyet keresni magunknak két kultúra között. Erősíteni tanulóink öntudatát, önbecsülését. S nem utolsó sorban megmutatni hányatott sorsú történelmünk során miképp sikerült megmentenünk, ápolnunk őseink nyelvét.

            Községünk Lakszakállas már 1996 óta baráti kapcsolatban áll Zalaerdőd községgel. Rendszeresen szervez mindkét község kulturális és sportrendezvényeket, melyekre vendégül hívja baráti falujának apraja-nagyját. Szilas község Zalagyömörő községgel folytat hasonlóan jó baráti viszonyt. Ezeknek a községeknek iskolaköteles gyermekei a dabronci központi általános iskolába járnak.

            Ezért esett a választás a Dabronci Általános Iskolára. 2004 nyarán Kovács Béla, iskolánk igazgatója vette fel a kapcsolatot Vargáné Ágival, az iskola igazgatónőjével. 2004. szeptember 15-én iskolánk tantestülete nagy szeretettel tett eleget a dabronci iskola meghívásának. A tantestület mellett futball és kézilabda csapatunk is képviseltette magát az első találkozón.

           

 

Az iskola tanulói kultúrműsorral köszöntöttek minket és tanulóinkat, melynek keretén belül az iskolák igazgatói aláírták a baráti kapcsolatról szóló bejegyzést a krónikába.

A helyi tantestület szívélyes köszöntése után az igazgatónő és Dabronc polgármestere mutatta be a falut és az iskolát.

Az éppen átalakítás alatt lévő iskola jelenleg két épületben működik. A helyi pedagógusok készségesen mutatták be a jelenleg az alsó tagozatos osztályok által használt épületet és az éppen épülő új emeletet.

Az osztályokban használt segédeszközökről, azok hatékonyságáról és kihasználhatóságukról komoly eszmecsere alakult ki.

A lányok tánc helyett most a kézilabdatudásukat csillogtathatták meg.
Szépen szerepeltek a futball csapataink, úgy a kisebbek, mint a felső tagozatosok.

Közösen elköltött ebéd után tudásban is összemérhették erejüket tanulóink a helyi iskola tanulóival. A vegyesen kialakított csoportok közt zajló vetélkedők jó hangulatot teremtettek.

 

Záró programként tanulóink diszkózhattak, tanítóink, pedig tovább folytatták a szakmai megbeszéléseket.

 

Mgr. Kosár Mónika