Katedra 
Matematikaverseny 

 

 


Május 8–9-én tartottuk Rimaszombatban a Katedra matematikaversenyének országos döntőjét, amelyen összesen 112 tanuló vett részt. A döntő mindkét fordulójának feladatsorait Károlyi Károly, a Bátaszéki Kanizsay Dorottya Általános Iskola és Zeneiskola tanára állította össze. Az igényes feladatok megoldására (május 8-án délelőtt és délután) kétszer 90 perc állt a versenyzők rendelkezésére. A tanulóknak mindkét fordulóban 5-5 feladatot kellett megoldaniuk; minden feladat hibátlan megoldásáért 7 pont járt, tehát a maximális pontszám 70 volt. Az egyes évfolyamok eredményessége a két forduló pontszámainak egyesítése után: V. osztály: 49%, VI. osztály: 49%, VII. osztály: 45%, VIII. osztály: 45% és IX. osztály: 50%. (Az idei döntő eredményei tehát jóval a tavalyiak fölött vannak. Emlékeztetőül a 2003-as döntő eredményei: 21%, 40%, 21%, 38% és 33%.) Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a hetedikesek első fordulóbeli 5. feladatát senki sem tudta megoldani (ketten szereztek 3-3 pontot), így az eredményesség mindössze 4%-os volt. Hasonlóan alacsony eredményességgel oldották meg a versenyzők az V–II–2. (14%) és a VIII–II–3. feladatot (11%).

A verseny első fordulója alatt a kísérő tanárok Vataščin Éva: Kombinatorika a tehetséggondozásban című szakmai előadását hallgathatták meg. Ezt követően Kiss Szilvia és Lancz István számolt be a levelező verseny tapasztalatairól.

A vasárnapi eredményhirdetés a rimaszombati megyeháza dísztermében kezdődött. A matematika-, történelem- és irodalmi verseny résztvevőit Szesztay Ádám, a Magyar Köztársaság kulturális attaséja, Cifrus István polgármester, Bauer Edit parlamenti képviselő, Köteles László parlamenti képviselő és Babróczky Ilona, a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatónője is megtisztelte jelenlétével. Cifrus István, Szesztay Ádám és Bauer Edit üdvözlő szavai után Hodossy Gyula, a Katedra Alapítvány igazgatója értékelte a Katedra-versenyeket. Hangsúlyozta, hogy jövőre tizedik alkalommal rendezzük meg a Katedra-versenyeket. A jubileumi verseny döntője 2005 májusában, Dunaszerdahelyen lesz. Hodossy Gyula biztató szavai után a három verseny résztvevői külön-külön folytatták a döntő szakmai értékelését. Horváth Géza, a matematikaverseny gesztora, Lancz István és Kiss Szilvia, a levelező verseny dolgozatainak javító pedagógusai, majd Károlyi Károly a döntő feladatsorainak összeállítója szólt a versenyzőkhöz és kísérő tanáraikhoz. A díjátadást Vataščin Éva irányította.

Tanulóink eredménylistája:

Név

díj

Helyezés

Osztály

pontsz.

Farkas Ferenc

II.

2.

V.

51

Izsóf Máté

II.

12.

VI.

37

Vajlik Attila

 

16.

VIII.

21

Vajda Ildikó

II.

2.

IX.

54

Mgr.Bajcsi Barnabás