2001/2002

 

A 2001/2002-es tanévet 2001. szeptember 3-án az igazgató úr nyitotta meg.

 

Iskolaigazgató:                    Kovács Béla

Igazgatóhelyettes:              Csémi Magdaléna

 

Tantestületünk tagjai:

Bajcsi Barnabás

Pok István

 

Baráth Júlia

Sebők Renáta

 

Farkas Katalin

Simonics Éva

 

Földes Zsuzsanna

Soós Andrea

 

Kovács Andrea

Szabó Katalin

 

Macejko Tímea

Szabó Márta

 

Németh Ildikó

Varga Andrea

 

Paxián Piroska

Vajlik Gyula

 

Plauter Éva – nevelőnő

 

 

 

Pályaválasztási tanácsadó:   Macejko Tímea

Szülői szövetség elnöke:        Bartal Ilona

Iskolai alkalmazottat száma:            8.

 

Tanulóink száma:                  235             Osztályok száma:         11

            1.-4. évfolyamban: -           111 tanuló                                                    5 osztály 

            5.-9. évfolyamban: -           124 tanuló                                                    6 osztály 

Az iskolai klubbot 20-25 tanuló látogatta.

 

Járási versenyek, olimpiák és egyéb versenyek élenjárói:

-         Lelkes Péter (9.o.) – Szép magyar beszéd – járási forduló 7. helyezettje

-         Farkas Réka (1.o.) – a járási szavalóverseny eredményesei

-         Fitos Marianna (4.o.) – Poznaj slovenskú reč – 10. helyezett

-         Németh Attila (7.o.), Lelkes Péter (9.o.) – Német olimpia résztvevői

-         Csémi Gábor (9.o.), Jaszkó Melinda (6.o.), Vajlik Attila (5.o.), Németh Attila (7.o.), Fitos László (7.o.), Barthalos Gergő (5.o.), Majer Barbara (5.o.), Németh Enikő (5.o.), Nagy Tamás (6.o.), Cseh Győző (9.o.) – Földrajz olimpia résztvevői

-         Vajda Ildikó (7.o.) – a matematikai olimpia II. fordulójának 1. helyezettje, Jaszkó Melinda (6.o.) – a matematika olimpia II. fordulójának 11. helyezettje, Nagy Zoltán (8.o.) – a matematikai olimpia II. fordulójának 13.helyezettje, Fügedi Zsolt (6.o.) – a matematikai olimpia II. fordulójának 16. helyezettje, valamint Csémi Gábor (9.o.), Vajlik Attila (5.o.), Farkas István (8.o.), Vajlik Noémi (5.o.), Fügedi Aladár (8.o.), Simon Angelika (8.o.), Tarcsi Tamás (5.o.), Jassa Noémi (7.o.), Nagy Hajnalka (7.o.) és Nagy Balázs – a matematikai olimpia járási  fordulójának résztvevői

-         Vajda Ildikó (7.o.) – a Bátaszéki Tehetséggondozó Matematikai verseny 13. helyezettje

-         A Katedra Matematikai verseny eredményei:

o       Vajda Ildikó (7.o.)                        - 1. díj

o       Farkas István (9.o.)                       - 1. díj

o       Csémi Gábor (9.o.)                       - 2.díj

o       Jaszkó Melinda (6.o.)                    - 3. díj

o       Vajlik Attila (5.o.)                         - 3. díj

-         Jaszkó Melinda (6.o.), Vajlik Attila (5.o.), Farkas István (8.o.), Farkas Ferenc              

-         (3.o.), Izsóf Máté (4.o.), Rácz Ágnes (4.o.), Simon Angelika (8.o.), Tóth Árpád (4.o.) – a Zrínyi Ilona matematikai verseny eredményes tanulói

-         Farkas Ferenc (3.o.) – a Pitagórász matematikai verseny járási fordulójának 2. helyezettje, Vajda Ildikó (7.o.) – a Pitagórász matematikai verseny járási fordulójának 4. helyezettje, valamint Jaszkó Melinda (6.o.), Farkas István (8.o.), Vajlik Noémi (5.o.), Izsóf Máté (4.o.) – a Pitagórász matematikai verseny eredményes tanulói

-         Csémi Gábor (9.o.), Farkas István (8.o.), Nagy Zoltán (8.o.), Fügedi Aladár (8.o.) – a Fizika olimpia eredményes megoldói
Csémi Gábor a kerületi versenyen is eredményes megoldó volt.

-         Vajda Ildikó (7.o.), Németh Attila (7.o.), Fitos László (7.o.) – az Archimédiász  matematikai verseny II. fordulójának 1., 5., és 7. helyezettje

-         A TIT magyarországi levelező verseny eredményesei: Vajlik Attila (5.o.), Németh Attila (7.o.), Farkas Ferenc (3.o.), Vajlik Noémi (5.o.), Fügedi Zsolt (6.o.), Barthalos Gergő (5.o.), Majer Barbara (5.o.), Németh Enikő (5.o.)

-         Farkas Ferenc (3.o.) – a Kenguru matematikai verseny legereményesebb versenyzője

 

A sportversenyek élenjárói:

Járási atlétikai verseny résztvevői:

-         Csiba Pál (9.o.) egyéni 3. hely, Nagy Csaba (9.o.), Oláh Gábor (9.o.), Jassa Noémi (7.o.), egyéni 6. hely, Kósa Tamás (8.o.), Nagy Balázs (8.o.), Dudás Krisztina (7.o.), Jaszkó Renáta (8.o.), Nagy Zoltán (8.o.), Németh Attila (7.o.), Oláh Tamás (6.o.), Farkas István (8.o.), Antal Márta (9.o.), Fügedi Tímea (9.o.), Jaszkó Éva (6.o.), Vasi Mónika (5.o.) – csoportban 11. helyezettek

Memoriál Márie Zavarskej – résztvevők:

-         Csiba Pál (9.o.), Nagy Csaba (9.o.), Oláh Gábor (9.o.), Jassa Noémi (7.o.), Kósa

Tamás (8.o.), Nagy Balázs (8.o.), Vasi Péter (8.o.), Dudás Krisztina (7.o.), Jaszkó Renáta (8.o.), Jaszkó Gyula (8.o.), Németh Attila (7.o.), Farkas István (8.o.), Pasztorek Zsolt (9.o.), Nagy Hajnalka (7.o.), Vajda Ildikó (7.o.), Varga Erik (9.o.)

 

Iskolánk képviseltette magát még a Kis futball bajnokságon, valamint tanulóink részt vettek a Járási futball – bajnokságon is.

 

Iskolánk életéből

 

A 2001/2002 – es tanév az 1. osztályosok számára egy szép tanszercsomaggal indult, amit rögtön évnyitókor kaptak meg. A csomag a tanuláshoz szükséges segédeszközök mellett könyveket is tartalmazott. Az ajándék és annak eljuttatása hozzánk a magyarországi Illyés Közalapítvány, valamint a Rákóczi Szövetség anyagi támogatásával valósult meg.

 

Az új tanévben 3 új pedagógus kezdte meg munkáját iskolánkon: Farkas Katalin, Sebők Renáta és Szabó Katalin, akiknek a bevezetéséért Csémi Magdaléna, Baráth Júlia és Kosár Mónika tanítónők feleltek.

 

Az iskolai klubba 23 tanulót írattak be. A napi tanulmányi feladatok mellett Plauter Éva nevelőnő a gyerekekkel a „Nagy akarok lenni!” c. mesejátékot is betanította, amit nemcsak iskolánk tanulóinak, de a széles nagyközönségnek is bemutattak. A kisgyerekek szereplése nagy sikert aratott minden egyes fellépésen.

 

Október 11-13-án Nemesócsán Kovács Andrea és Soós Andrea részt vettek egy 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképző tanfolyamon, melyet Dr. Medvegy Tilda győri pszichológusnő tartott. A tanfolyam a pedagógusok felkészítésére, a tanulók tudásának értékelésére és a tudásszint mérésére irányul.

Még ebben a hónapban iskolánk nagyszabású papírgyűjtést is szervezett. A tanulók 3 faluban - Lakszakállason, Gelléren és Bogyán – gyűjthették a papírt. Összesen 61 q-t sikerült összeszedniük, aminek a bevételét az iskola felszerelésének korszerűsítésére fordítottuk.

 

Novemberben 2.A és 2.B osztályosok egyhetes úszótanfolyamon sajátíthatták el az úszás alapjait a komáromi fedett uszodában.

 

November 14-17-én iskolánk közel 40 tanulója a Szepsiben és Buzitán megrendezett Falusi Színjátszó- és esztrádcsoportok III. fesztiválján képviselte nemcsak iskolánkat, de az egész komáromi járást is. A vetélkedőn, mint esztrádcsoport indultak, a produkciót hosszú és kitartó munkával Soós Andrea tanította be. Bár az országos megmérettetésen díjat nem nyertek, a tapasztalat, amit a fesztivál adott, óriási. A gyerekek átérezhették a színpadon való szereplés mellett a játék örömét is.

 

Decemberben már szinte hagyománnyá vált, hogy Bajcsi Barnabás szervezésében megrendeztük a 2., 3., 4., és 5. osztályosoknak a Mikulás kupát. Idén az 5. osztályosok nyertek. A 6., 7., 8., és 9. osztályosok a téli szünet előtt a Karácsony kupán mérték össze erejüket. Idén természetesen a legerősebbek csapata a 9. osztályosok nyertek.

 

Az Egészséges iskola – program iskolai koordinátora Kosár Mónika tanítónő lett, aki részt vett Kassán a III. Nemzetközi konferencián, melynek témája az environmentális nevelés megvalósítása iskolánkon.

A drogmegelőző- személyiségfejlesztő programmal Sebők Renáta tanítónő foglalkozott az 5.-9. évfolyamokban etikai nevelés órákon.

 

2002.február 5-én és 6-án tartottuk meg a beiratkozást az 1. évfolyamba. Mindkét nap 3 tanteremben folyt a munka, az egyik osztályban a kis óvodásokkal játszottak pedagógusaink, a második osztályban töltötték ki a gyerekek az iskolaérettséget felmérő feladatlapokat, a harmadik osztályban pedig a szülők kaptak ismertetést iskolánkról, valamint hasznos tudnivalókat arról, hogyan készülhetnek együtt gyermekeikkel az 1. osztályban, hogy az ne okozzon törést a gyermek érzelmi életében.

 

A tavaszi szünetet megelőzően a 6., 7., 8., és 9. évfolyamokból sítúrán vettek részt a gyerekek Tajovon. A sítúra szervezője és vezetője Macejko Tímea tanítónő volt. A kezdők a síelés alapjaival ismerkedtek, a haladók pedig a tudásukat tökéletesíthették, hiszen a feltételek kiválóak voltak.

 

A farsangról mi is megemlékeztünk. Márciusban az 1.-4. évfolyamoknak álarcosbált szerveztünk, ahol az eredetibbnél eredetibb jelmezeket ajándékokkal jutalmaztuk, melyeket a Szülői szövetség biztosított.

Az 5.-9. évfolyamokban zenés-, vetélkedőkkel gazdagított délutánt szerveztünk ebben az időszakban.

 

Kulturális életünket több előadás, nevelői koncert is gazdagította. Tanulóink látogatást tettek a Komáromi Jókai Színházban, ahol a Ludas Matyi–t és A Kis herceg – et tekinthették meg.

 

Az iskola 6 darab modern számítógépet és ingyenes Internet felhasználást nyert a kormány által is támogatott Infovek pályázaton. A gépeket áprilisban kölcsönözték az iskolának. Beindításuk és a Világhálóra való kapcsolásuk, a diákok nagy örömére, május első napjaiban megtörtént.

A 2001/2002-es tanévben az egyik legszínesebb és legsikeresebb napunk a Gyereknap lett. Minden osztályfőnök ügyességi játékokkal gazdagította osztályának a délelőttöt, de voltak, akik táboroztak vagy éppen szalonnát sütöttek. Célunk az volt, hogy megalapozzuk a jó hangulatot, ami azután délután folytatódott.

A délutáni programokon már a szülők is részt vehettek. Először az iskola ebédlőjében a napközis gyerekek adtak kultúrműsort elő, majd különböző sportrendezvények váltották egymást az iskola tornatermében, sportpályáján és a futballpályán. Mindegyik közül számunkra a legrangosabb volt a tantestületünk tagjai és a lakszakállasi tűzoltó-lányok közötti kosárlabda mérkőzés, amit tanítóink nyertek meg. Volt még kölyök foci, erőpróba, apák és fiúk futballmérkőzés, anyák és lányok kézilabda-mérkőzés, női foci, lepényevés, aszfaltfestés és még számos mókás játék. A nap végén a gyerekek diszkózenére kitombolhatták magukat a falu sportpályáján. Elmondhattuk, hogy ez a nap valóban reggeltől estig csakis a gyerekeknek és a gyerekekről szólt.

Iskolánk zökkenőmentes és sikeres működéséhez a köv. szervek és szervezetek járultak hozzá:

v                                                     Az alapiskola mellett működő Szülői szövetség

v                                                     A Lakszakállasi-, Szilasi-, Bogyai- és Gelléri Községi Hivatalok

v                                                     A Lakszakállasi Termelő Szövetkezet

 

Osztálykirándulások:                        - 1.o., 2.A           – Nitra, Kolárovo

                                       - 2.B, 3.o., 4.o.   – Obyce – 3 nap

                                       - 5.A, 3.o., 4.o.   – Obyce – 3 nap

                                       - 7.o., 8.o.           – Tajov – 3 nap

                                       - 9.o.                  – Komárom nevezetességeinek  

                                                                    megtekintése – 1 nap

 

A 9. osztályosok pályaválasztása a következőképpen alakult: (tabló)

-         12 tanuló szakközépiskolában jelentkezett, ebből 2 tanuló gimnáziumba

-         6 tanuló szaktanintézetbe jelentkezett

 

Tanulmányi előmenetel a 2001/2002-es tanévben:

-         235 tanulóból megfelelt 234

-         1 tanuló az 5.-9. évfolyamban nem felelt meg

 

Hiányzás:       - igazolt órák száma:     - 1.-4. évf.     35,02 óra / 1 tanulóra

                                                   - 5.-9. évf.    40,50 óra / 1 tanulóra

            - igazolatlan órák száma:               - 1.-4. évf.     2,36 óra / 1 tanulóra

                                               - 5.-9. évf.     1,14 óra / 1 tanulóra

 

A tanév ünnepélyes befejezése 2002. június 28-án történt. A kiváló tanulmányi eredményeket elért tanulók az egész évi kitartó szorgalmukért, példás munkájukért ajándékban részesültek, melyeket az iskola mellett működő Szülői Szövetség biztosított.

 

Az évzárón búcsúzott a katedrától Baráth Júlia tanító néni, aki 1965-ben kezdett tanítani. Hatévi tanítás után 1971-ben visszatért volt iskolájába Lakszakállasra, ahol 31 éven keresztül okította a tanulókat, oktatta a szlovák nyelvet. Hosszú és fáradságos munkáját köszönjük. Kívánunk neki jó egészséget, hosszú és boldog nyugdíjas éveket családja körében.

Áprilisban nyugdíjba vonult Pázmány Erzsébet gondnoknő, mindenki Erzsike nénije, aki 1978.február 1-től 5 igazgató keze alatt dolgozott, szolgált és irányított, szervezett és ellenőrzött, mikor mire volt szükség. 2002.április 30-án elérkezett az a pillanat, mely után a megérdemelt pihenés következik Kívánunk neki békés és hosszú nyugdíjas éveket gyermekei és a vidám unokái körében

 

Mgr. Kovács Andrea